Porady zdrowotne
Kolorowa dieta chroni przed zapaleniem stawów
7 maja 2018
0

Kolorowa dieta chroni przed zapaleniem stawów

7Wyniki wcześniejszych prac wskazywały na ochronne działanie witaminy C i barwnika zwanego beta-kryptoksantyną, występujących w jaskrawo zabarwionych owocach i warzywach. Substancje te mają działanie przeciwutleniające, a co za tym idzie zapobiegające stresowi oksydacyjnemu, który z kolei sprzyja zapaleniu.

Naukowcy z uniwersytetów w Manchester i Cambridge przeanalizowali dane z ankiet oraz informacje na temat diety 25 000 osób między 45. a 74. rokiem życia. Wcześniej, w latach 90., ankietowani brali udział w badaniach dotyczących wpływu diety na przewlekłe choroby. W ciągu kolejnych 9 lat śledzono dalsze losy badanej grupy, odnotowując nowe zachorowania na zapalenie stawów. Okazało się, że w przypadku 88 pacjentów, u których pojawiło się zapalenie, średnie dzienne spożycie beta-kryptoksantyny było o 40% mniejsze niż u tych, którzy nie zachorowali. W przypadku innego karotenoidu – zeaksantyny – spożycie wśród chorujących na stawy było mniejsze o 20%. Wydaje się, że podobne działanie ochronne ma witamina C. Znaczącą ochronę przed zapaleniem stawów zapewnia codzienne spożycie takiej ilości wymienionych substancji, jaka odpowiada szklance świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy – uważają autorzy.