Porady zdrowotne
Potas obniża ciśnienie tętnicze krwi
1 maja 2018
0

Potas obniża ciśnienie tętnicze krwi

Potas
Głównym źródłem potasu w diecie są świeże owoce i warzywa, mleko oraz mięso. Niestety, przemysłowa obróbka produktów spożywczych zmniejsza zawartość tego bardzo ważnego pierwiastka. Znaczne zmniejszenie ilości potasu w organizmie objawia się uczuciem szybkiego i nierównego bicia serca, ogólnym osłabieniem czy kurczami mięśni.Ostatnio odkryto rolę potasu w regulacji ciśnienia tętniczego krwi. Odgrywa on istotną rolę w kontrolowaniu ciśnienia zarówno u osób z prawidłowymi jego wartościami, jak i chorych na nadciśnienie tętnicze. W prestiżowym czasopiśmie kardiologicznym Hypertension przedstawiono wyniki badania oceniającego wpływ różnych związków zawierających potas na ciśnienie tętnicze krwi. W badaniu wzięli udział chorzy na nadciśnienie tętnicze. Prawidłowe wartości ciśnienia dla dorosłej osoby wynoszą 120/80 milimetrów słupa rtęci (mm Hg). Średnie wartości pomiarów w badanej grupie przekraczały 150/90. Po tygodniu przyjmowania wyłącznie związków zawierających potas wartości te zmniejszyły się poniżej 140/90 mm Hg. Spadek ten obserwowano niezależnie od tego, w jakiej chemicznej postaci przyjmowano związki potasu. Zdaniem naukowców wyniki te potwierdzają tezę, że to potas odgrywa jedną z podstawowych ról w kontrolowaniu ciśnienia krwi. Warto pamiętać, że odpowiednią ilość tego pierwiastka w naszej diecie mogą dostarczyć tylko świeże produkty.