Ciekawostki medyczne
Żurawina i jej właściwości antyrakowe
17 maja 2018
0

Żurawina i jej właściwości antyrakowe

ŻurawinaŻurawinę, znamy przede wszystkim jako doskonały dodatek do pieczonego mięsa i serów pleśniowych. Jednak jak się okazuje powinniśmy sięgać po nią nie tylko z powodu walorów smakowych. Żurawina to cenne źródło witaminy C. Podnosi też poziom dobrego cholesterolu. Jednak co najważniejsze w żurawinie zawarte są substancje antyrakowe.

Kolejne badania naukowe przeprowadzone na żurawinie potwierdzają, że ten czerwony owoc ma bardzo dużo leczniczych właściwości i wykorzystywanie go przez medycynę ludową od niepamiętnych czasów ma głębokie uzasadnienie.

  • Alicja Kalińska – dietetyk – Set Point – doradztwo żywieniowe
    Żurawina ma bardzo wiele składników odżywczych, które mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. O jej takim najbardziej znanym działaniu, gdzie chroni układ moczowy, szczególnie u pań, znaczą nie tylko poszczególne składniki, ale taki kompleks, gdzie jest kwas hinonowy, fruktoza, jest witamina C i jest jeszcze jeden taki ważny, bardzo ciężką ma nazwę chemiczną.

Cały ten kompleks sprawia, że do błon śluzowych naszego przewodu moczowego nie mogą przyczepiać się bakterie, a co za tym idzie nie mogą się tam namnażać i dużo łatwiej można je wydalić. Dzięki temu zdecydowanie rzadziej nękają nas nieprzyjemne zapalenia pęcherza.
Drugą cenną właściwością żurawiny jest jej wpływ na naszą odporność.

Czerwony owoc ten zawiera również bardzo duże ilości witaminy C i polifenole, które zawarte są w żurawinie mają bardzo podobną budowę chemiczną, do tych zawartych w czerwonym winie, w związku z czym żurawina w bardzo wysokim stopniu wpływa na podwyższenie naszej odporności i pomaga zwalczać wszelkie infekcje szczególnie w okresie jesienno-zimowym, wtedy kiedy jesteśmy przemęczeni, kiedy brakuje nam magnezu.

Bo w żurawinie poza witaminą C i polifenolami znajdziemy również magnez, wapń oraz witaminy z grupy B, które pomagają w okresach spadku odporności umysłowej i fizycznej. Ale to jeszcze nie koniec.

Coraz częściej mówi się o jej działaniu pozytywnym ze względu na błonę śluzową żołądka i jelit, bo chroni nas przed rozwinięciem się helicobacter pylori i przed nieprzyjemnymi z tym związanymi dalej okolicznościami.

Warto więc sięgnąć od czasu do czasu po ten owoc, ponieważ osoby, u których bakteria się namnożyła mają różnego rodzaju zaburzenia przewodu pokarmowego i najczęściej muszą przechodzić terapie antybiotykowe. Kolejna grupa osób, którym można polecić żurawinę to osoby, które dbają o swoje serce.

Witamina C i polifenole, które się w żurawinie znajdują po pierwsze podwyższają poziom dobrego cholesterolu w naszej krwi, obniżają w związku z tym poziom tego niedobrego, bo utrudniają po prostu utlenianie tego cholesterolu. Mają wpływ na rozszerzenie naczyń krwiotwórczych, więc ta krew może szybciej i sprawniej krążyć.

Związki zawarte w żurawinie zapobiegają też powstawaniu zakrzepów. Jednak jedną z najcenniejszych właściwości żurawiny jest jej działanie przeciwnowotworowe.

Codzienne wypijanie 3 szklanek soku z żurawin o odpowiednim zagęszczeniu, odpowiednim stężeniu powoduje wzrost poziomu przeciwutleniaczy w naszym układzie krwionośnym o ponad 120% i to jest naprawdę taka bardzo ogromna bariera dla wolnych rodników, dla rozwoju nowotworów w naszym organizmie.

Żurawina sprawia też, że istniejące komórki rakowe są znacznie mniej aktywne i wolniej się rozwijają. Tak więc warto po nią sięgać i dla smaku i dla zdrowia.