Większość ludzi w nowoczesnym społeczeństwie cierpi na zakwaszenie organizmu, nawet nie będąc tego świadomym. Zakwaszenie organizmu spowodowane jest przez zwiększone spożycie toksycznych i kwasotwórczych pokarmów, takich jak przetworzone cukry, sztuczne słodziki, rafinowane zboża, konwencjonalnie produkowane mięso i przez spożywanie genetycznie zmodyfikowanych produktów. Te pokarmy przeciążają nasz układ odpornościowy, który w rezultacie staje się zakwaszony. Gdy kwasowość w ciele jest zbyt wysoka, ma to niekorzystny wpływ przede wszystkim na nasze zdrowie. Bardzo mocno wpływa na stawy. Aby skorygować kwasowość, organizm wykorzystuje minerały, takie jak wapń, potas i magnez z kości. Ciało nie może spożytkować tych substancji w taki sposób jak powinno, co powoduje problemy ze stawami, takie jak zapalenie stawów, reumatyzm, a nawet utrata mięśni. Objawem zakwaszonego organizmu mogą być także cofające się dziąsła, osłabienie zębów co może prowadzić do ich wypadania lub złamania. Wysoko zakwaszone ciało często cierpi na zaparcia, rozstrój żołądka, infekcje, problemy skórne, skurcze mięśni, bóle głowy, alergie, wrażliwe stawy, zaburzenia rytmu serca, infekcje grzybicze i wiele innych. W bardziej zaawansowanym stadium objawy mogą się nasilać w przypadku cukrzycy, dny moczanowej, udaru mózgu, skrajnego zmęczenia, depresji i przeciążenia układu odpornościowego, co powoduje poważniejsze i chroniczne dolegliwości, takie jak choroby serca i rak. Dlatego tak ważna jest wiedza na ten temat.
Jak sprawdzić zakwaszenie organizmu
Spis treści
Kiedy podejrzewamy, że mamy zakwaszony organizm należy to sprawdzić. Wiele osób nie wie jak to zrobić. Warto w takiej sytuacji udać się do lekarza, ale także można samodzielnie zbadać zakwaszenie swojego organizmu. By to zrobić najlepiej jest zbadać laboratoryjnie pH moczu lub krwi. Jednak najprostszą metodą jest badanie moczu za pomocą papierka lakmusowego. Papierki lakmusowe można kupić w każdej aptece bez recepty. Takie badanie w domu należy przeprowadzać kilka dni pod rząd i powinno robić się to z porannego moczu, będąc na czczo. Wykonanie badania jest bardzo proste i nie wymaga żadnej specjalistycznej wiedzy. Po prostu napełniamy czysty pojemnik porannym moczem. Zanurzamy papierek w moczu i odczytujemy wynik. Robi się to poprzez porównanie koloru na papierku z kolorem na palecie, która powinna być dołączona do opakowania papierków. Zasada jest bardzo prosta, im bardziej kwaśny mocz, tym wyższy stopień zakwaszenia organizmu. Skala pH na papierkach lakmusowych najczęściej zaczyna się od 5,6, a kończy na 8. Z czego 5,6 oznacza prawidłowe pH, a 8 bardzo zakwaszony organizm, który wymaga leczenia.
Produkty zakwaszające organizm
Problem zakwaszonego organizmu jest coraz bardziej powszechny, ponieważ ludzie spożywają coraz więcej produktów, które to powodują. Zatem jakie produkty powodują zakwaszenie organizmu? Zakwaszenie organizmu powodują produkty bogate w siarkę, fosfor i chlor.
Produkty zakwaszające organizm przede wszystkim to: mięso i wędliny, tłuszcze, słodycze i napoje gazowane, jaja, produkty zbożowe, nabiał, głównie sery oraz używki takie jak: czarna herbata, kawa czy alkohol. Jeśli twoja dieta nie jest odpowiednio zbilansowana i spożywasz dużo tych produktów, twój organizm prędzej czy później nie poradzi sobie zniwelowaniem kwasów, które spożywasz, co przyniesie poważne konsekwencje zdrowotne. Jeśli jednak dodatkowo takiej złej diecie towarzyszy ci silny stres, brak aktywności fizycznej, a także używki, głównie papierosy ryzyko zakwaszenia organizmu gwałtownie wzrasta. Dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiednio zbilansowanej diety.
Jak szybko odkwasić organizm
Jeśli twój organizm jest zakwaszony, ważne jest aby jak najszybciej zareagować i zrobić wszystko, by przywrócić mu odpowiednie pH. Najlepszym sposobem na to jest przede wszystkim zmiana codziennych nawyków żywieniowych, które doprowadziły nasz organizm do takiego stanu. Warto w takim wypadku zacząć stosowanie diety alkalicznej. W diecie tej spożywa się produkty alkaliczne, które korzystnie wpływają na nasz organizm, a są to między innymi: seler naciowy, sałata, kiełki, pomidory, papryka, bakłażany, cukinie, buraki, marchew, pietruszka, imbir oraz rzodkiewka. Sama dieta może być jednak nie wystarczająca, należy wspomóc ją lekkimi ćwiczeniami, najlepiej na świeżym powietrzu. Warto w tym czasie zadbać również o jakość naszego snu i zniwelowanie stresu do minimum. Takie działania na pewną poprawią Twój ogólny stan zdrowia, a przede wszytskim odkwaszą organizm.