Oolong – herbata o zbawiennym działaniu

Oolong to rodzaj herbaty półfermentowanej, noszący wiele różnych nazw. W Chinach zwana jest Quing, co określa jej kolor – pomiędzy niebem a morzem. W Europie najczęściej mówi się na nią ulung, wulong, Czarny Smok lub herbata turkusowa. Poza Chinami, jest produkowana głównie w Tajwanie, ale również w Nepalu, Indiach i innych krajach Azji. Z tego powodu dorobiła się wielu odmian, co czyni ją najbardziej zróżnicowaną herbatą na świecie.

Herbata Oolong – właściwości

Każda herbata posiada jakieś szczególne właściwości i oolong nie jest w tym przypadku wyjątkiem. Poza podstawowymi właściwościami, którymi charakteryzują się wszystkie herbaty, tj. wspomaganie układu krwionośnego i odpornościowego czy dużej zawartości witamin i przeciwutleniaczy, ulung cechuje się również innymi:

  • zawarte w niej substancje, takie jak: minerały, witaminy, kofeina i teofilina, pobudzają pracę układu nerwowego, dzięki czemu picie herbaty, dodaje energii oraz zmniejsza uczucie stresu i dyskomfortu;
  • regularne picie herbaty ulung, wpływa pozytywnie na osoby z wysokim ciśnieniem czy cholesterolem, ponieważ może pomóc w regulacji ich poziomu;
  • reguluje i przyspiesza metabolizm w organizmie i posiada właściwości odchudzające;
  • poprawia kondycję skóry, zębów oraz kości.

Co więcej, częste picie herbaty oolong, zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe oraz pomaga chorym na cukrzycę typu drugiego, ponieważ reguluje poziom cukru w organizmie.

Chińska herbata Oolong – pochodzenie

Herbata oolong wywodzi się z południowo-wschodnich Chin, a z jej pochodzeniem wiążą się dwie legendy. Bardziej popularna z legend opowiada o myśliwym, zwanym Hu Liang. Hu Liang, wracając z polowania, miał odkryć pewną roślinę, z której potem przyrządził sobie herbatę. Legenda głosi, że przypadkowa roślina, którą przykrył kosz, znajdujący się na jego plecach, po całym dniu wędrówki pachniała słodko i bardzo przyjemnie. Myśliwy, zachęcony zapachem, postanowił zaparzyć z jej liści herbatę, która okazała się niezwykle smaczna i ożywcza. Wrócił jak najszybciej w to miejsce, z którego pierwotnie zerwał roślinę, aby móc nazbierać jej więcej i ponownie przyrządzić z niej napar. Jednak okazało się, że wcale nie smakował już tak samo jak poprzedni. W końcu postanowił, że spróbuje odstawić ją na słońce, aby ją zasuszyć, tak jak to miało miejsce za pierwszym razem. Powtórzył cały proces, a herbata, którą później zaparzył z liści, znów miała przyjemny, słodkawy smak. Na jego cześć nazwano ją Hu Liang, czyli Czarny Smok.

Druga legenda mówi o księciu smoków, którego uwięziono w jeziorze, za karę za jego występki. W czasie trwania suszy, prawie umarł z wycieńczenia w swoim więzieniu, ale uratowała go dziewczyna ze wsi. Zabrała go do osady i napoiła ostatkiem wody. Wkrótce na dziewczynę i jej całą wioskę padła zaraza. Smok w podzięce poświęcił dla nich swoje życie, a umierając, wypluł perłę, z której wyrósł krzak Oolonga. Jego napar uzdrowił wszystkich chorych i na jego cześć nazwano go Oolong – Czarny Smok.

Herbata Oolong – jak parzyć?

Herbatę oolong należy parzyć w wodzie gorącej, ale nie wrzącej, najlepiej w temperaturze 80-90 stopni. Najlepiej użyć jednej łyżeczki suszu na filiżankę. Po zalaniu herbaty wodą, powinno się odczekać około 5 minut do jej pełnego zaparzenia. Oolong długo utrzymuje intensywność smaku, dlatego tą samą porcję można parzyć wielokrotnie, wydłużając tylko nieznacznie czas parzenia. Chcąc uzyskać napar bardziej intensywny, trzeba użyć większej ilości liści na porcję, a nie zwiększać czas parzenia.