Rak piersi dotyka wielu kobiet na całym świecie. To dlatego tak ważne jest, aby przestać traktować go jako temat tabu i głośno o nim mówić. Oczywiście najważniejsze jest to, aby się regularnie badać i nie lekceważyć żadnych symptomów. Z każdą wątpliwością warto udać się do lekarza oraz na badania. Oprócz tego istotna jest także odpowiednia dieta. Wiele naturalnych produktów wykazuje bowiem działanie antynowotworowe. Warto wiedzieć, jakie i wprowadzić je do swojego jadłospisu.
Czym jest rak piersi?
Spis treści
Na początku warto wyjaśnić, czym w ogóle jest rak piersi. Jest to bowiem złożona choroba nowotworowa, która w głównej mierze atakuje kobiety. Zazwyczaj dotyczy ona kobiet w średnim wieku, ale warto zaznaczyć, że zdarzają się przypadki nowotworów także w bardzo młodym wieku. To dlatego podstawą są regularne badania. Kontrolować trzeba przede wszystkim każdą zmianę, która pojawia się na skórze lub wyczuwalna jest pod nią. Szybka diagnoza bardzo często ratuje życie.
Pozytywny wpływ kurkuminy i piperyny
Ostatnio coraz więcej mówi się o pozytywnym działaniu przypraw, zwłaszcza tych korzennych oraz ostrych. Prowadzone badania dowodzą, że faktycznie mają one wpływ na zmniejszenie ryzyka zachorowania na nowotwór piersi. To dlatego warto dowiedzieć się czegoś więcej zwłaszcza o kurkuminie oraz piperynie. Kurkumina, która zawarta jest w kurkumie już od dłuższego czasu, cieszy się sporym zainteresowaniem badaczy. Faktycznie bowiem wykazuje ona działanie antyrakowe. Jest to jeden z najmocniejszych związków antyrakowych, jakie można znaleźć w naturalnym pożywieniu. Jej pozytywne działanie doceniali nawet starożytni. Badaczom udało się dowieść, że kurkumina doprowadza do obumarcia komórek rakowych, co może być bardzo pomocne podczas terapii leczniczych. Stosowanie kurkumy podczas nowotworu jajnika sprawia, że komórki rakowe są bardziej podatne na chemioterapię. Dodatkowo działa ona o wiele lepiej, jeśli połączona zostanie z piperyną, czyli związkiem, który zawarty jest w pieprzu. Ma ona bardzo podobne działanie do kurkuminy. Przede wszystkim chroni przed rakiem żołądka, skóry oraz trzustki. Oczywiście ważna w tej kwestii jest profilaktyka, czyli codzienne przygotowywanie wody z dodatkiem kurkuminy oraz piperyny.
Inne naturalne sposoby walki z nowotworem
Obecnie coraz częściej dowodzi się, że ostre przyprawy w dużym stopniu hamują rozwój nowotworu. Warto więc wiedzieć, które z nich posiadają najmocniejsze działanie oraz, w jaki sposób można je wykorzystać na co dzień. W profilaktyce warto wykorzystać także papryczki chili. Zawarte w nich substancje sprawiają, że komórki rakowe dzielą się zdecydowanie wolniej, dzięki czemu łatwiej można wykryć chorobę, a także skutecznie ją leczyć. Polecany jest także imbir, który posiada właściwości przeciwzapalne i rozgrzewające. Dodawany do wody z cytryną każdego ranka, z całą pewnością przyczynia się do wzmocnienia organizmu i tym samym do obrony go przed chorobami nowotworowymi.